Kommuneplanens handlingsdel 2023-2026 og budsjett 2023
#ovreeikerbudsjett2023 Bli med og si din mening om kommunens prioriteringer for kommende år
Slik foregår budsjettprosessen
Budsjettprosessen har en administrativ og en politisk del. Administrasjonen jobber først med å forberede forslag til budsjett, og deretter behandler de folkevalgte i råd, utvalg og kommunestyre forslaget.
Administrasjonens budsjettprosess
Kommuneadministrasjonen jobber gjennom året med å utforme forslag til økonomiplan og budsjett. Prosessen begynner allerede tidlig på våren. I slutten av april begynner de ulike tjenestene i kommunen å jobbe med å se på hvordan de arbeider med ulike eksisterende vedtak og planer, og hva det er som endrer seg i forutsetningene for økonomien. Skjer det for eksempel endringer i befolkningssammensetning, i verdensøkonomien eller i lover og regler som får konsekvenser for Øvre Eiker? I Øvre Eiker kaller vi denne prosessen for "tjenestens gjennomgang". De ser også på hva de har tenkt å foreslå av endringer. Nytt i 2022 er at det i mai blir et seminar hvor innbyggere kan komme med sine innspill til dette arbeidet, i tillegg til at du kan bruke disse nettsidene her til å komme med forslag.
Kommunestyret har et budsjettseminar 8. juni, hvor de drøfter langsiktige perspektiver og prioriteringer.
I august skal som regel de ulike tjenestene være ferdig med å komme med sine forslag til endringer i drifts- og investeringsbudsjettene. Kommunedirektørens ledergruppe (kommunedirektør og kommunalsjefer) drøfter i august-september hva som bør være administrasjonens forslag til prioriteringer på bakgrunn av disse innspillene. Ofte er daglig leder i Øvre Eiker kommunale eiendom KF også med på disse diskusjonene. I løpet av september og starten av oktober jobber kommunalsjefene i ledergruppa med å beskrive mål og tiltak i økonomiplanen, før kommunedirektøren legger siste hånd på verket med bistand fra seksjon økonomi, innkjøp og eierskap. I løpet av oktober kvalitetssikres dokumentet, før det blir presentert offentlig kort før månedsskiftet oktober-november. I 2022 skjer dette 27. oktober. Det blir som i fjor et åpent informasjonsmøte i månedsskiftet oktober/november om forslaget, hvor alle kan komme og stille spørsmål.
Den politiske prosessen
Når kommunedirektøren har presentert sitt forslag, starter den politiske prosessen.
Eldrerådet, rådet for mennesker med funksjonsnedsettelser, ungdomsrådet og innvandrerutvalget behandler forslagene først. Dette skjer i midten av november:
- Ungdomsrådet: 15. november
- Innvandrerutvalget: 16. november
- Eldrerådet og rådet for mennesker med funksjonsnedsettelser: 17. november.
Når de har kommet med sine innspill, går saken videre til kommunens ulike faste utvalg. Her sitter de folkevalgte fordelt i utvalg ut fra hvilke deler av kommunens virksomhet de har ansvar for å mene noe om. Kommunen har fire slike utvalg:
- Planutvalget
- Utvalg oppvekst
- Utvalg næring og kultur
- Utvalg helse og omsorg
Disse utvalgene behandler økonomiplanen 22. november, og kommer der med sine forslag.
Kommunen har et eget folkevalgt organ med ansvar for økonomi. Dette kalles formannskapet. Formannskapet er de som har ansvaret for å "innstille" på økonomiplan og budsjett. Det betyr at det er de som foreslår hva kommunestyret til syvende og sist skal vedta. Formannskapet gjør dette 23. november.
Når formannskapet har behandlet sin innstilling, legges budsjett og økonomiplan ut til "offentlig ettersyn", som loven kaller det. Det er fordi alle skal kunne kommentere på hva de folkevalgte foreslår skal bli neste års prioriteringer og pengebruk.
For at alle skal ha mulighet til å komme med sine innspill også i denne fasen, skal de folkevalgte også kunne ta i mot innspill på møter i utvalgene 29. november og formannskapet 30. desember.
I kommunestyrets møte 14. desember blir økonomiplan, budsjett og gebyrhefte endelig vedtatt. Deretter legger kommuneadministrasjonen dokumentene ut i endelig versjon, sender det inn til statens myndigheter og sørger for at administrasjonen følger opp. Kommunedirektøren rapporterer tilbake til politikerne om oppfølgingen etter hvert tertial - i praksis i juni og oktober.